Incepator.ro
  Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  CalendarCalendar  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Intreaba instructorul
 Incepator - Forum : General : Intreaba instructorul
Message Icon Topic: Care este banda corecta ? Post Reply Post New Topic
Author Message
NFG
Newbie
Newbie


Joined: 26/Iunie/2015
Location: BT
Online Status: Offline
Posts: 2
Quote NFG Replybullet Topic: Care este banda corecta ?
    Posted: 26/Iunie/2015 at 09:33
Am luat permisul de 3 saptamani si deja m-am confruntat cu o problema pe care in scoala am tratat-o superficial .

Pe scurt :

- Se da o oprire la stop , semafor etc pe o strada care are 2 benzi urmand ca sa executi un viraj la stanga .
- Strada pe care intri prin viraj la stanga are 3 benzi .
Intrebarea pe care o pun eu si mentionez ca am trecut prin asta de 3 ori pana acum este urmatoarea : - daca eu sunt pe banda a 2 -a si virez stanga ( de pe un drum cu 2 benzi pe un drum cu 3 benzi ) care este regulamentar banda pe care trebuie sa ma inscriu ?
Eu , intotdeauna imi pastram banda , adica intram pe banda a 2-a , dar se pare ca cei care erau pe banda 1 -a , vroiau sa intre si ei pe banda a 2-a , din diverse motive ex . ca banda 1 -a era cam ocupata cu masini parcate ( lucru nepermis oricum de regulament dar asta e , nu sunt locuri de parcare ).
Am intrebat 14 oameni pana acum din care 2 instructori si am primit raspunsuri diferite , unii spuneau ca trebuie sa intru pe banda a 3-a
ptr ca fiind langa ax cand am plecat trebuie sa ajung tot langa ax , altii ca trebuie sa tin banda mea adica a 2-a .
Nu stiu ce sa mai cred , mie instructorul imi tot spunea ca in viraje trebuie sa-mi pastrez banda insa in realitate era sa pocnesc vreo doua masini care intrau peste mine . va rog sa ma ajutati cu un raspuns , care este solutia oficiala , ce banda trebuie sa iau ?
IP IP Logged
Gabi17
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 24/Aprilie/2009
Location: IS
Online Status: Offline
Posts: 234
Quote Gabi17 Replybullet Posted: 27/Iunie/2015 at 15:26
Sigur ca in majoritatea cazurilor trebuie sa-ti tii banda. Unii vor spune ca legea prevede circulatia pe banda 1 si ca urmare ar trebui sa iesi pe banda 1......DAR.......Practica te-a invatat deja ce trebuie sa faci in cazul descris de tine. Dupa viraj, te vei incadra pe banda de la ax (dupa ce ai dat prioritate cui trebuie) si vei schimba dupa aceea treptat benzile. In felul acesta nu vei intra peste nimeni.
Intrebari retorice: daca ai vira stanga pe un bulevard cu 4 benzi pe sens si ai vrea sa te incadrezi pe banda 2 cat timp ti-ar lua virajul in conditiile actuale de trafic? Cat timp ai sta sa dai prioritate celor care vin pe benzile 3,4? E normal sa tai 2 benzi? Dar cel care teoretic ar trebui sa se incadreze pe banda 1 - e normal sa taie 3 benzi?

Exercitiu : stai (pe trotuar) 15 minute si priveste traficul dintr-o astfel de intersectie - cred ca o sa poti trage o concluzie despre subiect.
,,Dintre toate zilele, pierduta e aceea in care nu ai ras."
IP IP Logged
exercitii
Instructor
Instructor


Joined: 02/Ianuarie/2007
Location: B
Online Status: Offline
Posts: 748
Quote exercitii Replybullet Posted: 08/Iulie/2015 at 17:57
Am găsit aici această problemă dar răspunsul corect mă obliga să par formalist. Astfel că am renunțat să mă bag. Ziceam că oricum face fiecare cum vrea. Dar, oare Regulamentul, căci așa se cerea, mă lasă cu acest răspuns?

Edited by exercitii - 08/Iulie/2015 at 18:01
Ing. Ilie Ciolac
exercitii.ciolac.com: Informatii despre cărțile "Exercițiile conducerii autoturismului" și "Ex. conducerii și mecanica autoturismului "
IP IP Logged
anto15
Newbie
Newbie


Joined: 18/Iulie/2015
Location: GL
Online Status: Offline
Posts: 8
Quote anto15 Replybullet Posted: 27/Iulie/2015 at 18:03
Parerea mea:
1)De obicei ar trebui sa existe marcaje de ghidare ptr viraj la stanga care te duc pe o anumita banda, lucrul asta e valabil in intersectii mari din cate am vazut, mai ales cand se trece de la strada cu 2 benzi la strada cu 3 sau alte situatii in care nu corespunde nr benzilor pe cele 2 strazi. Deci daca sunt marcaje de ghidare, le urmezi pe ele.

2)Daca e o singura banda ptr stanga(cu sageata pe ea), teoretic trebuie sa intri pe banda 1 a noului bulevard, nu ai cum sa tai calea  unuia din dreapta ta. Daca sunt 2 benzi ptr stanga, evident iti vei tine banda ta!

3) Trebuie tinut cont si de situatia de la fata locului, adica daca sa zicem, dupa virajul asta stanga, vrei sa faci apoi un alt viraj stanga, evident ca nu te mai duci pe banda 2 a noii strazi, ci vei sta pe 3. Daca vrei dupa aia un viraj dreapta foarte apropiat, sau mergi inainte la intersectia urmatoare, te vei inscrie pe banda 1 sau 2.

Oricum regulamentul nu cred ca prevede ceva  clar obligatoriu in acest caz, totul e sa fii foarte atent sa nu tai calea cuiva si sa iti alegi acea banda "optima" ptr urmatoarea intersectie, daca poti, ca sa nu mai trebuiasca apoi sa o schimbi, ca e posibil sa n-o mai poti face daca e foarte aglomerat traficul si astfel sa fii obligat ori sa "cersesti" o schimbare de banda "fortata", ori sa mergi in alta directie decat vroiai.
Trebuie gandit cu capul care e varianta optima la fata locului, si cu multa atentie in oglinzi stanga-dreapta, degeaba te duci pe 1 ca asa scrie nu stiu unde in regulament(Desi in regulament nu zice expres ca in intrescetii/viraje trebuie a faci chestia asta), ca apoi in 100m sa vrei sa faci iar la stanga si sa trebuiasca sa ajungi tocmai pe 3, si sa fie si trafic pe 2 si 3, ca n-ai facut nimic.
Ideea de baza, in cazul situatiilor care nu-s reglementate clar de regulament este:
-sa nu pui in pericol vreun alt participant la trafic
-sa-ti alegi banda optima care sa te ajute la urmatoarea intersectie/restul traseului de parcurs.Edited by anto15 - 27/Iulie/2015 at 18:18
IP IP Logged
anto15
Newbie
Newbie


Joined: 18/Iulie/2015
Location: GL
Online Status: Offline
Posts: 8
Quote anto15 Replybullet Posted: 27/Iulie/2015 at 18:13
Originally posted by NFG


Eu , intotdeauna imi pastram banda , adica intram pe banda a 2-a , dar se pare ca cei care erau pe banda 1 -a , vroiau sa intre si ei pe banda a 2-a , din diverse motive ex

In cazul asta ei fac schimbare de banda, ei trebuie sa se asigure, tu treci linistit!
De unde vin aia totusi? Daca au facut stanga de pe B1 e neregulamentar ptr ei!
Daca a venit din sens opus tie si au facut dreapta, atunci tu trebuia sa le dai prioritate inainte de a intra in intersectie.
Deci cazul tau nu prea se intalneste, daca toti circula regulamentar, ori imi scapa mie ceva.
A, mai e cazul cand in intersectia respectiva e obligatoriu stanga, deci se face stanga de pe ambele benzi si atunci evident fiecare isi tine banda sa, iar ala de pe B1 trebuie sa dea prioritate cand trece pe B2. Oricum el trebuia sa vaa din timp ca are obstacol in fata si sa se incadreze pe B2 inainte de viraj.
IAr in situatii de astea eu i-as amenda ce minim vreo 2000RON pe aia care parcheaza aiurea si gatuiesc traficul, sa se invete minte! E cea mai neplacuta situatie in trafic aglomera sa trebuiasca sa schimbi banda ca un bizon a parcat exact in fata locatiei unde are treaba.


Edited by anto15 - 27/Iulie/2015 at 18:16
IP IP Logged
Post Reply Post New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

 
Incepator.ro