Incepator.ro
Sondaj
Cum considerati ca sunt cele 30 de ore de practica?
Mult prea putine
Prea putine
Suficiente
Prea multe
Mult prea multe
Afiseaza rezultatele

Parteneri:

Aparatul de aer conditionat

Auditor Energetic Constanta

Esarfe

Auditor Energetic BucurestiFunctiile vitale

Respiratia si circulatia sangelui

De cele mai multe ori, victimele accidentelor rutiere grave isi pierd cunostinta. Deci, in mod categoric, primul gest al celui care acorda primul ajutor va fi controlul functiilor respiratorii si circulatorii, iar datoria majora a oricarei persoane care acorda primul ajutor este mentinerea functiilor vitale ale victimei.
Controlul respiratiei se poate face in doua moduri. Daca privim toracele accidentatului se pot observa miscarile ritmice respiratorii. Curentul de aer care intra sau iese pe nas sau prin gura se poate evidentia cu ajutorul unei coli de hartie sau cu o oglinda pusa in fata gurii sau a nasului victimei. Miscarea hartiei sau aburirea oglinzii arata prezenta respiratiei.
Controlul circulatiei sangelui se face prin ascultarea inimii si prin cautarea pulsului. Ascultarea batailor inimii se va face punand urechea pe toracele accidentatului, in regiunea inimii. Pulsul se va simti la nivelul arterei radiale, adica la nivelul articulatiei pumnului, la nivelul degetului mare. Daca pulsul este slabit, el poate fi simtit mai usor la nivelul arterei carotide, pe partea laterala a gatului.
Semnele care denota o insuficienta respiratorie sunt:
  - Miscarile respiratorii sunt foarte slabe si neregulate sau lipsesc cu desavarsire;
  - Buzele si unghiile se invinetesc;
Semnele care denota insuficienta circulatorie sunt:
  - Pulsul se percepe cu foarte mare greutate sau nu poate fi perceput;
  - Extremitatile sunt reci si livide;
  - Bataile inimii nu se mai pot percepe;
  - Hemoragiile din plagi inceteaza;
ATENTIE: La scurt timp dupa oprirea respiratiei si a circulatiei sangelui apar tulburari ale sistemului nervos central. Accidentatul este inconstient si nu mai raspunde la intrebari, nu reactioneaza la durere (ciupitul pielii), nu are reflexul corneean (atingerea coreeei nu determina clipirea) si reflexul pupilar lipseste (pupila nu se mai ingusteaza la cresterea intensitatii luminii).

Pagina anterioara | Top

 
Incepator.ro