Incepator.ro
Sondaj
Cum considerati ca sunt cele 30 de ore de practica?
Mult prea putine
Prea putine
Suficiente
Prea multe
Mult prea multe
Afiseaza rezultatele

Parteneri:

Aparatul de aer conditionat

Auditor Energetic Constanta

Esarfe

Auditor Energetic BucurestiSiguranta fuzibila. Inlocuire si modele

Sistemul electric al autoturismului dumneavoastra este ceva de care nu va pasa prea tare, pana cand se defecteaza! Si atunci becurile nu mai functioneaza, stergatoarele refuza sa mearga, ventilatorul intra in greva si tot asa. In aparenta, un aparat electric poate avea o sumedenie de motive sa nu mearga dar daca asta se intampla fara nici un alt semn prevestitor ganditi-va la sigurantele fuzibile.

Cate ceva despre siguranta fuzibila

Oricare instalatie electrica are nevoie, printre altele, de un circuit continuu pentru a functiona. Autovehiculele au aceste sigurante plasate de-a lungul circuitelor electrice, pentru a preveni eventuala deteriorare datorata supraincalzirii sau supraincarcarii. In momentul in care becul, ventilatorul, stergatorul de parbriz va cere un curent mai puternic decat cel necesar functionarii normale, siguranta se va topi, intrerupand circuitul si protejand consumatorul respectiv.
Cateva detalii demne de stiut cand schimbam o siguranta fuzibila:
Totdeauna inlocuiti siguranta defecta cu una de aceeasi valoare a curentului. O valoare mai mare poate conduce la legea lui Murphy "consumatorul care s-a distrus pe sine, protejand siguranta" iar una prea mica se poate arde instantaneu, nepermitand alimentarea consumatorului la puterea nominala.
Masinile moderne folosesc in principiu 2 tipuri de sigurante lamelare; acestea sunt fie in format maxi sau mini. "Vechea" Dacie foloseste modelul de forma unui cilindru de ceramica. Oricum ar arata insa, functionarea acestora este identica.
Sigurantele fuzibile sunt codate cu ajutorul culorilor, dar acestea au valori diferite functie de piata careia i se adreseaza. Pentru detalii vezi tabelul pentru sigurantele cilindrice (cele de Dacie)

Valoare [A]

Germania

Franta

Italia

5

Galben

 

Violet

 

Galben

 

8

Alb

 

Albastru

 

Gri

 

10

 

Verde

 

Alb

 

15

Rosu

 

 

 

16

 

Galben

 

Verde

 

25

Albastru

 

Rosu

 

Maro

 

si codul culorilor pentru sigurantele lamelare:

Mini
pentru autoturisme

 

Medii
autoutilitare, camioane

Valoare [A]

Culoare

Valoare [A]

Culoare

5

Maro deschis

 

3

Violet

 

7.5

Maro

 

5

Maro deschis

 

10

Rosu

 

7.5

Maro

 

15

Albastru

 

10

Rosu

 

20

Galben

 

15

Albastru deschis

 

25

Transparent

 

20

Galben

 

30

Verde

 

25

Transparent

 

30

Verde

 

40

Orange

 

De regula capacul cutiei de sigurante contine indicatii despre fiecare siguranta, in cuvinte sau iconograme. Daca sunteti norocosi, acolo puteti gasi chiar sigurante de schimb sau un cleste mic cu care sigurantele pot fi scoase din locasul lor. Despre amplasamentul acestei cutii cu sigurante aflati din manualul de exploatare al autovehiculului.
Faptul ca o siguranta este 'arsa' se poate constata foarte usor: firul metalic din interiorul ei este intrerupt.
Schimbarea sigurantelor se face foarte usor: cu ajutorul clestelui se scoate siguranta defecta iar siguranta noua se introduce, presand-o usor. Se poate verifica daca s-a montat corespunzator prin pornirea consumatorului: ventilator, stergator de parbriz sau becuri.
ATENTIE: Daca si noua siguranta continua sa se arda, verificati daca aceasta are valoarea corespunzatoare, prescrisa de fabricantul autovehiculului. Daca da, atunci inseamna ca problema este mai profunda si trebuie sa treceti pe la un atelier auto. NU incercati sa puneti o siguranta fuzibila cu valoare mai mare decat cea prescrisa, deoarece asta ar putea duce la distrugerea instalatiei electrice si la incendiu.

Alte linkuri: pana de cauciuc

 
Incepator.ro