Incepator.ro
Sondaj
Cum considerati ca sunt cele 30 de ore de practica?
Mult prea putine
Prea putine
Suficiente
Prea multe
Mult prea multe
Afiseaza rezultatele

Parteneri:

Aparatul de aer conditionat

Auditor Energetic Constanta

Esarfe

Auditor Energetic BucurestiSoferii agresivi

De ce trebuie sa vorbim separat despre acestia? Deoarece sunt o categorie din ce in ce mai des intalnita pe drumurile publice. Cum arata? Sunt simplu de recunoscut: indiferent de densitatea traficului iti fac semne disperate sa te dai la o parte pentru ca ei se grabesc sa cumpere un pachet de tigari. Nu este obligatoriu sa fie in masini 'beton', nu este obligatoriu sa fie barbati, nu este obligatoriu sa respecte vreo lege, rutiera sau nu.

Cunoscand ce aveti de facut in diversele situatii din trafic veti putea sa va atingeti scopul calatoriei dumneavoastra: acela de a ajunge la destinatie in siguranta.


Puteti citi mai jos cum sa:

Va protejati de soferii agresivi;
Pastrati o distanta de siguranta fata de vehiculul din fata dumneavoastra;
Nu conduceti sub influenta alcoolului sau a medicamentelor;
Va asigurati la intersectii;
Cedati prioritatea masinilor de politie, pompieri, salvare;


Nu fiti un sofer agresiv!

Daca aveti tendinta asta ganditi-va la problema din unghiul cel mai defavorabil dumneavoastra: nervi, masini indoite, bani irositi, timp pierdut. Iata cum va puteti pastra calmul la volan in conditii mai dificile:
Estimati-va realist durata calatoriei. Luati in calcul starea vremii, prezenta unor probleme in trafic, faptul ca nu veti putea merge cu 120 km/h in oras. Daca totusi ati intarziat, nu va faceti probleme. Respirati adanc si resemnati-va! Tineti minte: "Mai bine mai tarziu decat niciodata"!
Fiti un bun exemplu. Cu atat mai mult daca in autovehiculul dumneavoastra sunt si copii sau tineri.  Aduceti-va aminte ca si dumneavoastra ati apreciat de-a lungul timpului politetea la volan.
Acordati-le celorlalti conducatori prezumtia de nevinovatie. Nu luati tot ce se intampla ca pe ceva personal. Ceilalti conducatori pot avea intr-adevar un motiv intemeiat sa depaseasca viteza legala, sau nu cunosc zona, sau pur si simplu se gandesc la alt ceva decat la trafic.
Nu faceti uz nejustificat de faruri si/sau claxon. De la un nivel incolo, efectul va fi altul decat cel scontat, producand iritare.
Puneti-va in locul celuilalt. Ganditi-va daca manevra pe care o fac este sigura si pentru el, daca o pot efectua fara sa-l incomodez sau ginditi-va ce ati spune dumneavoastra daca rolurile ar fi schimbate.
Cedati prioritatea acolo unde trebuie. Permiteti masinilor de politie, pompieri, ambulanta sa va depaseasca. Dincolo de amenzile destul de mari care se dau pentru nerespectarea regimului acestora, ganditi-va la aspectele umanitare unde fiecare secunda conteaza!

Daca intalniti un sofer agresiv

Daca un autovehicul din spate va face semne disperate sa va dati 'la o parte', cel mai bun sfat este sa puneti semnal dreapta si treceti pe banda adiacenta, avand in vedere sa nu stanjeniti traficul de pe banda respectiva. Civilizatia rutiera a atins cote atat de 'inalte' incat sunteti somat sa schimbati banda chiar daca nu aveti nici o alta banda libera.
  Dupa ce 'agitatul' a trecut, nu aruncati priviri suparate in directia lui. In general, evitati contactul vizual cu acesta. Psihologic s-a constatat ca aceasta este perceput ca o ofensa.
Daca 'agitatul' a petrecut ceva mai mult timp de 1 - 3 s in spatele dumneavoastra, cand sunteti depasit pot aparea tot felul de sicane din partea acestuia: puteti fi presat usor spre bordura sau sa treaca in fata dvs si sa urmeze o frana brusca... 

Alte pagini utile: Intretinerea autovehiculului, Conducand singuri;

Pagina anterioara | Top

 
Incepator.ro