Incepator.ro
Sondaj
Cum considerati ca sunt cele 30 de ore de practica?
Mult prea putine
Prea putine
Suficiente
Prea multe
Mult prea multe
Afiseaza rezultatele

Parteneri:

Aparatul de aer conditionat

Auditor Energetic Constanta

Esarfe

Auditor Energetic Bucuresti
Conducerea in inundatii

Observand ce s-a intamplat in toata tara in ultimii ani, am hotarat sa includem si acest articol in site-ul nostru. 
flood De regula inundatiile sunt consecinta unui volum mare de precipitatii ce apare intr-un interval scurt de timp, depasind capacitatea de drenare a zonei respective. Posibilitatea aparitiei inundatiilor din cauza directa a precipitatiilor apare mai frecvent in aglomerarile urbane.

Principalele tipuri de inundatii care apar in Romania sunt:
- Revarsari de rauri. Apar in cazul unor ploi abundente sau schimbari bruste de temperatura, iarna, cand temperatura este de peste 0șC, ceea ce duce la o topire masiva a zapezilor.
Inundatii urbane. Apar in cazul unor ploi abundente, cand sistemul de scurgere si cel de canalizare sunt depasite de volumul precipitatiilor. Probabilistic, masa de ciment si asfalt din orase ofera prspective de 6 ori mai mari de formare a inundatiilor.

Iata grupate cateva sfaturi pentru dumneavoastra:

» Daca locuiti in zone predispuse inundatiilor, parcati masina intr-o zona mai inalta, cand mass-media anunta asemenea fenomene. Dincolo de posibilitatea distrugerii masinii daca este lasata in apa, considerati riscul ca aceasta sa constituie un pericol daca este dusa de apa.
» Nu plecati in calatorie decat daca e absolut necesar. Considerati rute ocolitoare ale zonelor cu inundatii.
» Nu treceti prin zonele inundate decat daca sunteti siguri de adancimea apei.
» Conduceti incet si fara schimbari bruste de directie. Marind viteza, riscati sa formati un val care sa umezeasca partile electrice sensibile ale motorului.
» Folositi motorul usor turat chiar prin folosirea usoara a ambreiajului. Evitati ca apa sa intre in sistemul de evacuare, deoarece asta ar putea opri motorul.
» Vehiculele moderne sunt echipate cu toba catalitica. Rolul acesteia este de a asigura o reducere a emisiilor poluante. Intreg sistemul functioneaza la temperaturi ridicate. Toba poate crapa daca este scufundata in apa. Inlocuirea acesteia este costisitoare.
» Priza de aer la autovehiculele moderne este situata in stanga-jos in compartimentul motorului. Patrunderea unei mici cantitati de apa in acest sistem poate duce la deteriorari considerabile. Toate motoarele sunt afectate, dar cu preponderenta motoarele Diesel si cele cu turbo-alimentare.
» Ganditi-va la ceilalti! Pastrati-va o viteza mica de deplasare, evitati sa-i stropiti pe ceilalti participanti la trafic sau pe pietoni.
» Daca masina dumneavoastra s-a oprit si nu porneste dupa un numar rezonabil de incercari, abandonati-o si cautati un loc sigur de adapost. Atentie pe unde calcati! Uneori 20 -30 cm de apa miscandu-se rapid va pot ingreuna mersul pe propriile picioare.
» De indata ce ati iesit din zona inundata, testati-va franele. Daca acestea nu raspund corespunzator, strabateti cativa zeci de metri cu piciorul usor apasat pe pedala de acceleratie. Manevra aceasta va duce la uscarea rapida a sistemului placute de frana - discuri de frana.
» Daca autoturismul dumneavoastra a stat in apa sau apa a patruns in interior, indiferent de perioada, faceti o vizita la un atelier service in cel mai scurt timp posibil.

Alte pagini utile: Conducerea iarna, Conducerea pe ceata; Acvaplanarea

Pagina anterioara | Top

 
Incepator.ro