Incepator.ro
Sondaj
Cum considerati ca sunt cele 30 de ore de practica?
Mult prea putine
Prea putine
Suficiente
Prea multe
Mult prea multe
Afiseaza rezultatele

Parteneri:

Aparatul de aer conditionat

Auditor Energetic Constanta

Esarfe

Auditor Energetic Bucuresti
Conducerea pe timp de noapte

Conducerea pe timp de noapte implica un grad marit de risc. Numarul accidentelor, statistic vorbind este mai mare in intervalul 21:00 - 06:00, decat in restul zilei. Soferii fara experienta si incepatorii sunt mai predispusi accidentelor in aceasta perioada.

De ce?

Principalele cauze sunt:

 • In cazul iluminarii cu lumina farurilor sectorul de drum vizibil este subtantial mai redus decat in timpul zilei. In plus, intunericul nu permite decat cu dificultate perceperea distantelor si a vitezei de deplasare a unui alt autovehicul. Si farurile, mai ales cele prost reglate, pot crea un efect de orbire momentan. 
 • Varsta. Scaderea acuitatii vizuale pe timp de noapte incepe de la varsta de 20 ani. Cu trecerea vremii cantitatea de lumina care va strabate corneea, scade. Cu fiecare aproximativ 15 ani aceasta cantitate este injumatatita, astfel incat la 60 ani aveti nevoie de 3 ori mai multa lumina decat la 20, pentru a percepe aceleasi detalii.
 • Alcoolul. In ciuda numeroaselor masuri de combatere, acesta este principala cauza a accidentelor pe timp de noapte. Alcoolul si conducerea pe timp de noapte se afla in topul cauzelor de deces al tinerilor soferi.
 • Oboseala. Aceasta duce la scaderea capacitatii de concentrare si la marirea timpului de reactie. In intervalul 03:00 - 07:00 este probabil sa existe un maxim al acesteia, precum si in perioada in care in mod normal dormiti (ex: somnul de dupa-amiaza). Alcoolul si oboseala reprezinta o combinatie de factori care pot duce la accident rutier.

Ce e de facut?

 • Pregatiti-va corespunzator de drum: dormiti pentru a evita ca oboseala sa se instaleze in timpul calatoriei, evitati consumul de alcool.
 • Pregatiti-va autovehiculul: un parbriz curat si farurile bine reglate constituie o conditie obligatorie a unei calatorii lipsita de probleme pe timp de noapte. 
 • In timpul calatoriei pastrati-va o viteza la care puteti fi sigur ca aveti timp de reactie. Orientati-va de unde incepeti sa distingeti obiectele si intrebati-va daca aveti timp de reactie in acel interval. Nu mergeti pe principiul ca 'toate sunt iluminate sau reflectorizante'. Multe mijloace auto agricole nu au ca lumina decat farurile, si aici includem tractoarele si combinele. De asemenea biciclistii si pietonii pot fi dificil de vazut deci pregatiti-va si pentru aceasta eventualitate. De fapt puteti intalni pietoni care traverseaza si pe "Autostrada Soarelui" asa ca nu trebuie sa fiti surprinsi...
 • Folositi luminile de intalnire ("faza mica/scurta") la apropierea de un alt vehicul, chiar daca acesta este pe acelasi sens de mers cu dumneavoastra. Folosirea luminilor de drum ("faza mare/lunga") ii va reduce acestuia perceptia vizuala. Comutati pe luminile de drum dupa ce ati trecut de vehiculul de pe contrasens si in nici un caz in fata acestuia la cativa metri, pe motiv ca 'ati trecut'.
 • Nu folositi surse de iluminat in masina (lanterna, brichete, etc.) care pot cauza orbirea temporara.
 • Daca ati fost 'orbit' de un vehicul de pe contrasens, reduceti viteza pana cand considerati ca acuitatea vizuala v-a revenit la normal. 
 • Nu priviti fix intr-un punct: obisnuiti-va cu o miscare triunghiulara a ochilor: coltul din dreapta, drept inainte, apoi un punct chiar langa masina ce se apropie de pe contrasens, apoi pe linia ce desparte cele doua sensuri de mers, la jumatatea distantei dintre masina dumneavoastra si cea de pe sens opus.
 • In curbe, intrati cu lumina de intalnire. Asta va va permite sa observati luminile altor participanti la trafic mai din timp.
 • Atentie marita in zonele rurale! Uitati-va dupa animale, pietoni (care pot fi chiar in stare de ebrietate) sau biciclisti, mai mult sau mai putin semnalizati. 


Ce nu este indicat sa faceti?

 • Exista o conceptie conform careia ochelarii de condus noaptea, cu lentile portocalii sau roz, favorizeaza vederea pe timp de noapte. Nimic mai gresit; desi pot face imaginile percepute mai placute, acestia au un dezavantaj major: reduc vizibilitatea soferului in zonele mai intunecate, astfel incat timpul pe care il aveti la dispozitie la aparitia unui obstacol va fi mai scazut. Si aceasta nu este parerea noastra, ci a "Sunglass Association of America"
  A nu se confunda insa cu ochelarii cu lentile perfect transparente si acoperite cu un strat AR (Anti Reflex) care au doua avantaje: minimizeaza reflexia din lentile si maresc indicele de transmitere a luminii catre ochi. Acestia doar minimizeaza aberatiile optice inerente lentilelor oftalmologice.
 • Nu folositi excesiv faza de drum. Dincolo de faptul ca aceasta constituie o abatere de la Regulament, nu veti face decat sa provocati alti conducatori sa procedeze la fel, reducandu-va astfel spatiul de reactie.
 • Nu considerati distanta pana la o masina dupa luminile sale! Acestea variaza de la model la model si nu pot constitui un reper. Din experienta, nu o data s-a intamplat ca ceea ce consideram "lumina de intalnire" a unei masini, aflata departe, sa fie "lumina de pozitie" a unui aiurit, aflat foarte aproape.
 •  

Daca am omis ceva despre conducerea pe timp de noapte va rugam sa ne contactati

Pagina anterioara | Top

 
Incepator.ro