Incepator.ro
Sondaj
Cum considerati ca sunt cele 30 de ore de practica?
Mult prea putine
Prea putine
Suficiente
Prea multe
Mult prea multe
Afiseaza rezultatele

Parteneri:

Aparatul de aer conditionat

Auditor Energetic Constanta

Esarfe

Auditor Energetic BucurestiAutoturisme noi sau masini la mana a doua?Ati economisit enorm, ati castigat la loto sau v-a dat matusa un cadou financiar de 18 ani... ? Nu conteaza! Cert este ca vreti sa va cumparati prima dumneavoastra masina! Vom incerca sa va lamurim despre caile principale de a achizitiona o masina: dealer sau vanzator particular.

Nu va grabiti! Decideti-va cat puteti plati! Includeti pretul asigurarii, valoarea impozitului, prezenta lui EURO X, valoarea pieselor de schimb, costul unei ore de reparatie sau revizie, consumul mediu de combustibil. Verificati prin cataloage sau pe site-urile de specialitate pretul real de vanzare a unei masini ca cea dorita de dumneavoastra!

Dealer

Asta e varianta cea mai sigura de a cumpara un autovehicul si prin care puteti obtine maxima protectie din partea legii. Contactati numai distribuitorii cu o reputatie recunoscuta. Intrebati-va prietenii daca pot sa va recomande pe cineva. 

In cazul unei masini noi incercati sa aflati totul despre garantie si post-garantie, perioadele de service si pretul unei vizite la service, costul unor piese de schimb mai semnificative, costul uleiului, 'consumabilelor' care nu sunt acoperite de garantie. Incercati sa aflati din terte surse detalii despre cum se comporta masina sau marca respectiva.

Unii dealeri ofera sistemul 'buy-back'. Masinile returnate in acest mod sunt inspectate dupa criteriile fiecarui producator si apoi scoase la vanzare. Daca nu puteti obtine rezultatele unei inspectii totale a masinii pe care ati ales-o, solicitati una! Va va costa in plus dar veti avea siguranta ca veti cunoaste problemele reale ale masinii. Interesati-va de garantia pe care o ofera si vedeti ce parti acopera si mai ales ce nu acopera, garantia oferita. Un certificat de garantie al vehiculului cumparat, cu verificarile curente la zi v-ar putea fi de folos. Verificati ca semnaturile si stampilele de pe acesta sa fie cele reale.
Verificati daca vehiculul respectiv a fost sau nu folosit in taximetrie si daca puteti obtine garantii in scris ca kilometrajul nu a fost modificat.
Solicitati sa faceti un test cu masina. Se aud sunete deosebite la franare? Intra usor in viteze? Nu smuceste la eliberarea pedalei de ambreiaj? Ascultati motorul la rece si la cald! Are un mers rotund? Atunci s-ar putea ca acea masina sa fie cea potrivita pentru dumneavoastra.
Cereti unui prieten cu mai multa experienta sau unui mecanic avizat sa va insoteasca atunci cand verificati o masina.Vanzator particular

Este mai ieftin decat de la un dealer! Dar si mai riscant! Legea nu va ofera prea multe forme de protectie daca ati cumparat un vehicul in acest mod! Unica varianta de a va recupera banii in cazul in care ati fost inselati este procesul! Deci uitati-va atent la masina respectiva; s-ar putea sa nu mai puteti da de vanzator vreodata!
Uitati-va atent la masina la lumina zilei! Ar trebui sa puteti vedea toate problemele de estetica (table indoite, vopsea refacuta, usi care prezinta lufturi mari, etc.) Incercati sa identificati locurile unde s-a lucrat cu sudura! Solicitati sa conduceti dumneavoastra masina! Daca masina a fost implicata intr-un accident major, obtinerea geometriei de fabrica este mai dificila, ori asta se poate observa in mers!
Verificati cu atentie seriile motorului si caroseriei! Acestea sunt scrise pe blocul motor respectiv si pe partea din fata a ramei parbrizului. Verificati daca zona adiacenta nu prezinta taieturi si/sau suduri. O practica ilegala este aceea de a suda seria unei masini inscrisa in circulatie pe un sasiu ce nu mai poate fi inmatriculat. Insa aceasta practica poate fi usor depistata la Statiile de Inspectie Periodica.

Pagina anterioara

 
Incepator.ro